| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Exposició fotogràfica la Gran Guerra en imatges 1914-1918

Page history last edited by Jordi Panisello 15 years, 3 months ago

Aquesta exposició se celebra al Museu d'Història de Catalunya


Adreça

Pl. de Pau Vila, 3 (Palau de Mar)

08003 BARCELONA (Barcelonès)

Mapa


Mostra un mapa més gran

Dates Exposició

Inici: 01.12.2008  -  Final: 02.03.2009

Horari

 

De dimarts a dissabtes, de 10 a 19 h. 

Dimecres, de 10 a 20 h. 

Diumenges i festius, de 10 a 14,30 h. 

Dilluns no festius, tancat. 

Dies de tancament: 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

Els primers diumenges de mes l'entrada al museu és gratuïta.

Tarifes 

Exposició Permanent

Gran notícia! M'he assabentat avui en anar que l'exposició en qüestió és gratuîta qualsevol dia. Fantàstic! (ja no hi han excuses... hahaha!)

L'exposició

L'exposició La Gran Guerra en imatges 1914-1918 de fotografies de la primera guerra mundial procedents del Fons de l’Archivo General de Palacio està coorganitzada pel Museu d’Història de Catalunya i l’Obra Social Caixa Sabadell, coincidint amb el 90è aniversari de la fi de la Primera Guerra Mundial.

El fons de l’Archivo General de Palacio està format per prop de 4.000 positius arribats d’agències alemanyes, angleses i franceses, dels quals han cedit les 100 imatges més representatives per la seva qualitat com pel contingut històric o el dramatisme que se’n desprèn.

La selecció de les imatges

La selecció s’ha fet amb criteris de qualitat fotogràfica i d’interès històric, més enllà de les òptiques partidistes o de les finalitats propagandístiques que puguin implicar. En el seu conjunt, i des de la perspectiva actual, mostren la guerra en tot el seu dramatisme, sobretot per la possibilitat de confrontar les distintes mirades sobre uns mateixos fets.

La Primera Guerra Mundial 

La primera guerra mundial esclatà arran de l’assassinat dels Arxiducs Francesc Ferran i Sofia de Hohenberg, hereus del tron austrohongarès, el 28 de juny de 1914 a Sarajevo (Bòsnia) i que es tancà amb l’armistici de l’11 de novembre de 1918 a Compiègne (França), després de més de quatre anys de cruentes batalles amb un balanç de gairebé deu milions de morts i sis milions d’invàlids.

Ara es compleixen els 90 anys del final d’aquella primera confrontació a escala mundial, anomenada la Gran Guerra, que va mobilitzar 70 milions de combatents i va tenir unes conseqüències polítiques, socials i econòmiques de tanta envergadura que encara avui condicionen la geopolítica del planeta. La consolidació dels Estats Units com a gran potència, l’hegemonia marítima del Regne Unit i la desaparició de quatre grans imperis –l’otomà, l’alemany, l’austrohongarès i el rus– van ser els efectes més immediats.

Malgrat l’ampli abast dels conflictes, l’Estat espanyol va mantenir la neutralitat –declarada el 7 d’agost de 1914–, a banda dels gairebé 15.000 voluntaris de la península que van lluitar en els exèrcits contendents, sobretot en el francès. A Catalunya, concretament, des del febrer de 1916 es va crear el Comitè de Germanor amb els voluntaris catalans, i a Madrid van funcionar dos organismes dedicats també a atendre les peticions humanitàries dels voluntaris i alhora dels combatents i dels països implicats. El més prestigiós va ser l’Oficina Pro Cautivos, amb seu al Palau Reial, creada per Alfons XIII en col•laboració amb la Creu Roja Internacional.

Què cal fer?

L'exposició es pot visitar en mitja hora tranquil·lament, seguint el sentit contrari a les agulles del rellotge...

A l'entrada/sortida hi ha un llibre que en parla i també un llibre de signatures on hi podeu deixar la vostra impressió (pacífica i educada) signada. Està dividida en diferents seccions que agrupen les fotografies, unes 20 per secció. També hi trobareu alguns objectes de l'època...

Quan hi aneu (en metro, bus o en bicing,) feu-vos una bona foto de grup -compte a qui deixeu la càmara-, tan a l'exterior com a dins el museu (no a la mateixa exposició si no us deixen, la veritat és que no sé si deixen fer fotos, i no cal fer-ne en principi de les fotos...).

En segon lloc llegiu tant la introducció a l'exposició -feu-ne un resum de 3 o 4 línies- i llegiu el cronograma de l'esquerra, al final/principi de l'exposició -ja ho entendreu quan hi aneu- per repassar moltes dades que ja hem après en fer el tema.

Després començarem a mirar les fotos. M'interessa especialment que feu un breu escrit que reculli els pensaments de cada membre del grup -per tan que es puguin identificar- sobre les fotos on veiem les condicions en que vivien i morien en el front els soldats. Vénen moltes idees al cap veient aquelles fotos, acompanyades de breus textos explicatius força interessants.

Finalment, cal, si es pot i es vol, ja que és voluntari, contestar aquest qüestionari. HOR-R260-E01 HMC 0809 Visita expo foto IGM.doc

Sent voluntari no té sentit ni copiar-lo, ni posar el nom d'algú que no hi ha participat -potser no tothom del grup ha buscat respostes ni les ha anotat-.

Tot plegat, cal presentar-ho com a treball escrit, tan ben presentat com ja sabem -som a Batxillerat-. Portada, índex, i l'ordre en que s'han plantejat les activitats. Insisteixo que el qüetionari nomes si l'hem fet nosaltres -i qui l'hagi fet-.

La data màxima per lliurar el treball és el 9 de gener de 2009.

Enllaços

Al Museu d'Història de Catalunya

 

 

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.